"SKU' DÅSEMAD NU VÆRE MODERNE?"

I Danmark har dåsemad traditionelt et lidt blakket ry. Men alt afhænger jo af, hvad man kommer i dåserne, og på dén front er franskmændene nogle lysår foran det, vi kender herhjemme. De varer, vi fører på dåse, er førsteklasses - hvad enten det er Confit de Canard (som på billedet herunder, med råstegte kartofler og mormorsalat), fiskesuppe eller tun i koldpresset ekstraolivenolie. Så ja - dåsemad burde faktisk være på mode.

MAD TIL MIDDAGEN

Hos Le Gourmand kan du let købe ind til et helt aftensmåltid! Du kender sikkert franske klassikere som Confit de Canard og Cassoulet. Vi henter vores fra producenten Fontalbat-Mazars, en familieejet virksomhed ledet af tredje generation af slagtere, der ligger i en lille by blandt bakker og egetræer i Aveyron i det sydlige Frankrig. Alt hvad vi får fra Fontalbat-Mazars er første klasse og helt sikkert den højeste kvalitet, du kan opdrive her i Danmark. Sortimentet omfatter mange varianter, som f.eks. cassoulet med and og farceret hals, eller med andevinge og pølse fra Toulouse. Alt sammen lige til at hælde i gryden og varme op, eller sætte i ovnen.

La Belle-Iloise tilbyder en lækker klassisk fiskesuppe, og fra La Bourriche aux Appétits får vi andre franske klassikere som f.eks. Lyon-specialiteten Quenelles de Brochet, som er aflange geddefarsboller i hummersauce. 20 minutter i ovnen og ris til, så er man kørende. En anden specialitet fra samme leverandør er Civet de Sanglier, vildsvinestuvning, som anses for noget nær toppen af god fransk landmad. I Alsace serveres den ofte med Spätzle, men andre slags tilbehør er lige egnede.

Vores sortiment tæller også varer til madlavningen som f.eks. andefedt, andekråser, hvide bønner, bønner kogt i gåsefedt, snegle, grønne linser og tørrede svampe, eller det i Frankrig velkendte krydderi Piment d’Espelette, der er lidt mildere end chili.

FISK FRA QUIBERON

På fiskeauktionen i Quiberon i det nordøstlige Frankrig – eller det sydlige Bretagne – ligger firmaet La Belle-Iloise, hvorfra vi henter vores fiskekonserves. Alt laves i hånden fra førsteklasses fisk, og indholdet er lige så godt som dåserne er flotte. Hvis du kun kender til fisk på dåse fra danske supermarkeder, venter en ny verden af høj kvalitet og eksotiske varianter på dig.

Prøv f.eks. makrelfilet i hvidvin og aromater, i Herbes de Provence og Harissa-krydderier (tunesisk chili), eller i krydderier og citron fra Menton. Sardiner fås i tomat og jomfruolivenolie, solsikkeolie eller jordnøddeolie, samt i olivenolie med grøn peber. Tunmousse kan du få med oliven og kapers eller med basilikum; hummermoussen er selvfølgelig med cognac, og laksecremen er krydret med estragon. Prøv også Zanzibar-tunen med svesker og krydderier.

 

OLIER OG EDDIKER

Hos Le Gourmand finder du en af verdens skønneste olivenolier fra den lille producent Huilerie Coopérative de Beaucaire, som en af vore betroede medarbejdere har opstøvet. Dem har vi handlet med i lang tid – fordi de er populære hos vore kunder.

Men ellers kommer de fleste af vore olier og eddiker fra en lille, gammel familieejet producent i Bourgogne, Huilerie Artisanale J. LEBLANC et fils. Herfra får vi vores nøddeolie med kraftig nøddesmag, vindruekerneolie, solsikkeolie og ristet jordnøddeolie.

På eddike-siden har vi et fint sortiment af de klassiske varianter baseret på hvidvin og rødvin, foruden specialiteter som vineddike fra Champagne-Ardenne, en fra Banyuls, og en af hindbærvin. Balsamisk eddike har vi i den klassiske variant samt med nødder.

SENNEP OG MAYO

Sennep køber vi hos den førsteklasses producent Edmond Fallot i Bourgogne, og vi har et stort antal varianter, som du ikke finder andre steder. Den mest specielle er nok Dijon-sennepen med solbær, eller den grønne med estragon. Men vi har også med basilikum, med honning og balsamisk eddike, en provençale, med grøn peber, eller bare god klassisk sennep.

Vi tager desuden to varianter hjem fra producenten Pommery, der laver gammeldags sennep i stenkrukker med forseglet korkprop – konserveret af sennepfrø-skallerne. Den fås både i en klassisk version og i en version med cognac. 

Vores mayonnaise fra Delouise France må du heller ikke gå glip af. Den er selvfølgelig rørt af de bedste råvarer, og har et pift af sennep. Den findes også som aïoli.